Hoe kan dat…?

Gedachtenkronkels leiden soms naar moeilijke vragen. Zo aten wij deze bietjes. Telkens wanneer wij dat eten, denk ik terug aan mijn kuren in Katwijk, nu al meer dan 60 jaar geleden. Ik herinner me dat bietjes daar niet mijn favoriete eten was. Niks eigenlijk, ik was een ongelofelijke miezemeut. Maar daar was een probate oplossing voor. Drie verpleegsters kwamen er aan te pas. Eén om je benen vast te houden, één om je neus dicht te knijpen en de laatste hield de volle lepel paraat. Die werd meteen in je mond gestopt als je naar adem hapte. Middeleeuws… ja wel een beetje. Maar daar dacht ik deze week niet aan. Het viel me ineens op dat er toen blijkbaar verpleegsters zat in dat sanatorium waren. Ook in andere ziekenhuizen. En niet alleen daar. Overal werkten veel meer mensen dan nu. Schepen werden gelost en geladen met behulp van tientallen mannen. Nu varen enorme schepen van hot naar her met maar een handjevol personeel.

Bron: Google foto’s

Toch telde Nederland maar zo’n 11 miljoen inwoners, waarvan bijna alleen de mannen buitenshuis werkten. Nu staat de teller op 17 miljoen, nemen veel vrouwen ook deel aan het arbeidsproces, maar is er toch krapte op de arbeidsmarkt. Inmiddels is ook heel veel geautomatiseerd. Er worden robots ingezet om ouderen wat “gezelligheid” en “aanspraak” te geven. Waar werken die 17 miljoen dan? Tijd voor een persoonlijk praatje ontbreekt. We doen beslist iets niet helemaal goed, want toen hadden mensen nog wél overal tijd voor, terwijl de werkdruk toch beslist hoger moet zijn geweest.

4 thoughts on “Hoe kan dat…?

  1. Mijn kuren waren in Egmond aan Zee. Sinds die tijd heb ik een gruwelijk hekel aan die plaats, terwijl het och mooi is daar. Dat werken snap ik ook niet meer. Ik zie iedereen aan een bureau zitten, en vraag me nog steeds af hoe ze daarmee hun geld verdienen. Ik heb altijd het idee gehad dat je iets moet maken en het verkopen om er geld mee te verdienen.

  2. Toevallig liep ik vanmorgen ook over zoiets te denken. Zestig jaar geleden was er hevige woningnood. Jonge mensen konden niet ‘op zichzelf wonen’, moesten op zolderkamers bij vreemden inwonen of langer bij hun ouders blijven. Dat is nu ook weer het geval omdat starters niet die idiote hoge koop/huur huizenprijzen kunnen opbrengen. We hebben intussen heel veel elektrieke handigheidjes gekregen, dat is een feit. Maar de essentiële zaken? Ik snap er niet zoveel van. Er zitten sowieso nog steeds heel veel gekwalificeerde mensen met een uitkering of een nul-contract thuis. De armoede (ook onder de werkende mensen) groeit. Al heb je zelf niks te klagen – en dat doe ik ook beslist niet – dan zie je nog wel hoe het bij andere mensen gaat. Ik ben er niet zo enthousiast over.

Comments are closed.